tartutulevaisuuteen

Koulutus

Vaihtoehdot koulutukseen ja työhön

twitterinstagramfacebook

koulutus

Videolla Marjaana Herlevi kertoo valintojen tekemisestä ja unelmoinnin tärkeydestä esimerkiksi ammatinvalinnan yhteydessä.

Koulu on yleensä nuoruudessa paikka, jossa vietetään suuri osa arkipäivästä. Sinulle voi olla tärkeintä tavata siellä kavereita, mutta varmasti myös saada tietoja ja taitoja jatko-opiskeluja varten. Tapaturman tai sairastumisen jälkeen toimintakykysi, jaksaminen ja vireystila vaikuttavat paljon siihen, miten koulunkäynti jatkossa sujuu.

Peruskoulun päättyminen on yksi tärkeä vaihe elämässäsi. Peruskoulun aikana toimit usein tutussa porukassa tuttujen opettajien johdolla. Peruskoulun jälkeen suuntaat jo opiskelemaan ja saattaa olla, että soveltuvaa oppilaitosta ei löydy kotipaikkakunnaltasi.

Kymppiluokka kestää yhden lukuvuoden perusopetuksen päätyttyä. Kympillä voit kuroa kiinni esimerkiksi sairaalahoidon aikana jääneitä opistoja tai korottaa numeroitasi päästötodistukseen. Ylimääräinen vuosi antaa aikaa tehdä rauhassa jatkosuunnitelmia ja harjoitella tärkeitä opiskelun ja arjen taitoja. Lisäopetuksen voi suorittaa myös muussa kuin omassa koulussa.

Ammattia ja koulutusta miettiessä ensisijaisen tärkeää on miettiä, mistä itse pitää, nauttii ja mitkä asiat kokee tärkeäksi elämässä. Voisiko mieleinen harrastus työllistää tulevaisuudessa? Nautitko ihmisten seurasta vai toimitko mielummin yksin? Oletko taitava tietokoneella tai kiinnostaako sinua some? Työn mielekkyys on merkittävä tekijä siitä suoriutumisessa, joten ”sen oman jutun” löytämiseen kannattaa panostaa, vaikka siihen kuluisikin aikaa.

Jos sinulla ei ole mitään ajatusta siitä, mitä haluaisit tehdä peruskoulukoulun jälkeen, voi valmentavakoulutus olla sopiva vaihtoehto. VALMA-koulutus on tarkoitettu pääsääntöisesti peruskoulun suorittaneille nuorille, jotka tähtäävät ammatilliseen koulutukseen. Oppilaitokset arvioivat kuitenkin itse koulutustarpeen, joten myös ammattikoulu ja ylioppilastutkinnon suorittanut voi hakea.

Usein keinot oman oppimisen tehostamiseen ovat helppoja. Tällä sivulla on erilaisia vinkkejä nuorilta, jotka ovat löytäneet oman keinonsa oppimiseen.

Lue lisää aiheesta koulutus ja työ

Kunkoululoppuu.fi

Kun koululoppuu.fi -sivustoa ylläpitää Taloudellinen tiedotustoimisto TAT. Sivustolla on tietoa harjoittelusta, koulutusaloista ja työelämästä. Lisäksi voit selvittää omia kiinnostuksen kohteita ja soveltuvia aloja duunikoneen avulla.

www.kunkoululoppuu.fi

kunkoululoppuufi

Opintopolku-portaali

Opintopolku-portaalia ylläpitää Opetushallitus. Suomalaiset oppilaitokset ja korkeakoulut ylläpitävät Opintopolussa omien koulutustensa tietoja. Opintopolku.fi-palvelussa voit tutustua eri aloihin ja tutkintoihin, saada tietoa opinnoista ja koulutuksista, hakea koulutukseen. Lisäksi voit katsoa videoita ja lukea tarinoita opiskelijoiden omista kokemuksista.

www.opintopolku.fi

opintopolkufi

Ammattiosaaja.fi

Ammattiosaaja.fissä pääset kurkistamaan opiskelijoiden ja ammattilaisten arkeen. Eri ammattien edustajat kertovat omista valinnoistaan ja urapoluistaan.

www.ammattiosaaja.fi

ammattiosaajafi

Oppisopimuskoulutus

Oppisopimuskoulutus on määräaikaiseen työsuhteeseen perustuvaa ammatillista koulutusta, jota täydennetään ammattioppilaitoksissa tai aikuiskoulutuskeskuksissa järjestettävillä tietopuolisilla kursseilla. Oppisopimuskoulutuksella voi opiskella pääasiassa samoihin ammatillisiin perustutkintoihin, ammattitutkintoihin ja erikoisammattitutkintoihin kuin oppilaitosmuotoisessa koulutuksessa.

www.oppisopimus.net