tartutulevaisuuteen

Arki Toimimaan

Apua arkeen ja elämään

twitterinstagramfacebook

arki

Vammautuminen tai sairastuminen muuttaa ainakin aluksi monia elämänalueita elämässäsi. Palaaminen arkeen ja elämän rytmittyminen ovat sinulle kuntoutumisen kannalta tärkeitä asioita. Arkea kannattaa suunnitella huolellisesti ja huomioida siinä sinun omat toiveesi. Suunnittelussa tarvitset usein monen ammattilaisen mukana oloa. Kuntoutumista ja arjessa pärjäämistä mietitään yleensä yhteistyössä perheen, sairaalan työntekijöiden ja oman kunnan vammaispalvelun kanssa.

Arjessa tärkeää on hyvä olo ja mielekäs, omannäköinen elämä. Se voi tuntua vammautumisen tai sairastumisen jälkeen menetetyltä mahdollisuudelta, mutta pala kerrallaan voit löytää oman hyvinvoinnin lähteitä.

Sinun olisikin hyvä pysähtyä tunnustelemaan mitkä asiat vaikeuttavat arkea ja vievät voimiasi. Milloin menee yli ja joudut lepäämään viikon selviytyäksesi? Samalla tavalla tärkeää on tunnistaa asiat ja tekeminen, mikä tuo sinulle voimaa, virtaa ja hyvää oloa.

Asumisessa lähtökohtana on, että sinulla on tarpeitasi vastaava asunto. Oikean asumismuodon löytyminen voi vaatia selvittelyä pitkäänkin. Asunto voi olla yksittäinen vuokra- tai omistusasunto. Asunto voi olla myös osa asuntoryhmää tai palvelutaloa. Muista, että minkään ratkaisun ei tarvitse olla ikuinen, vaan esimerkiksi alkutaipaleella voit tarvita enemmän apua ja asua palveluasumisen piirissä. Myöhemmin itsenäinen asuminen voi sujua joko henkilökohtaisen avun turvin tai ihan itse.

Kuntoutus ja kuntoutuminen sanat ovat varmasti tulleet tutuksi sairastumisesi tai vammautumisesi jälkeen. Kuntoutuksella tarkoitetaan toimintaa, joka auttaa sinua selviytymään mahdollisimman itsenäisesti omassa arjessa ja elämään mahdollisimman omannäköistä elämää. Kuntoutus voi olla palveluita tai ohjausta, joka toteutuu ammattilaisten toimesta yhteistyössä sinun ja läheistesi kanssa.

Lue lisää aiheesta asuminen

Nuorisoasuntoliiton sivuilla on Asumisen ABC-opas -sivut, josta löydät tietoa mm. muutosta, oman kodin kunnospidosta ja raha-asioiden hoidosta.

http://www.nal.fi/asumisen-abc/

NAL asunnot

Lue lisää aiheesta autoilu

Vinkkejä autoiluun liittyen Vammaispalvelun käsikirjassa :

invalidiliittoTietoa ajoneuvoista ja hankinnasta

Lue lisää aiheesta kuntoutuminen

TATU ry:n kurssit nuorille ja nuorille aikuisille


Mitä peruskoulun jälkeen? -kurssi tapaturman kautta vammautuneille yläkouluikäisille nuorille


Oma suunta -kurssi 16-29 -vuotiaille nuorille mielekkään, omannäköisen arjen ja oman suunnan löytymiseen

Nuorisotakuu.fi

Eväitä kuntoutuksen polulle Nuorisotakuu.fi sivustolla

Vammaispalvelun käsikirjassa

Kuntoutuksen vastuutahot

Palvelusuunnitelman periaatteeista

Itsenäisen elämän suunnittelu