tartutulevaisuuteen

Koulutus

Vaihtoehdot koulutukseen ja työhön

twitterinstagramfacebook

koulutus

Koulu on yleensä nuoruudessa paikka, jossa vietetään suuri osa arkipäivästä. Sinulle voi olla tärkeintä  tavata siellä kavereita, mutta varmasti myös saada tietoja ja taitoja jatko-opiskeluja varten. Tapaturman tai sairastumisen jälkeen toimintakykysi, jaksaminen ja vireystila vaikuttavat paljon siihen, miten koulunkäynti jatkossa sujuu.

 Jasmine kertoo videolla paluustaan lukion penkille noin vuosi onnettomuuden jälkeen. 

Tärkeä lähtökohta on se, mitä itse haluat tulevaisuudessa. Perheen ja ammattihenkilöiden tulee kuulla toiveesi ja yhdessä mietitiä miten niihin pystyttäisiin parhaiten vastaamaan.

Sopivimman opiskelumuodon arviointi vaatii toimintakyvyn arviointia . Useimmiten sairaalan lääkäri, neuropsykologi ja terapeutit antavat oman näkemyksensä sinun toimintakyvystäsi. Vanhempien havainnot arjessa kertovat toimintakyvystä kotona ja vapaa-ajalla. Ovatko he samaa mieltä kuin sinä?

Palvelujärjestelmässä on tarjolla erilaisia tukimuotoja ja keinoja selvittää oma yksilöllinen tuentarpeesi. Tärkeää onkin valmistella riittävän ajoissa siirtymää peruskoulusta kohti toisen asteen opiskelua ja itsenäistä elämää. Esimerkiksi tulevaisuuden pohtiminen ja vaihtoehtojen selvittäminen jo seiskaluokalla ei ole yhtään liian aikaista, vaikka sinusta voi tuntua, että eihän tässä ole kiirettä.

Opiskelun tueksi tarvitaan usein yksilöllisiä ja juuri sinulle mietittyjä tukitoimia. Esimerkiksi neuropsykologinen kuntoutus voi auttaa oppimiseen ja opiskelun järjestymiseen liittyvissä asioissa.

Neuropsykologin antamassa kuntoutuksessa on juteltu aivovammasta, oireiden hallinnasta, koulusta ja on saanut vinkkejä miten selviää arjen haasteista. Tuntuu, että se tosiaan ymmärtää. Esimerkiksi muistin apuna käytän kalenteria ja kännykän muistutuksia. 

TATU ry järjestää Mitä peruskoulun jälkeen –kurssin tapaturmaisesti vammautuneille yläkouluikäisille nuorille. Kurssilla tapaat toisia samankokeneita nuoria, kuulet erilaisista koulumahdollisuuksista, vietät mukavia hetkiä erilaisia harrasteita kokeillen ja uusia kokemuksia saaden. www.tatury.fi/kurssit

Lue lisää aiheesta koulutus ja työ

Kunkoululoppuu.fi

Kun koululoppuu.fi -sivustoa ylläpitää Taloudellinen tiedotustoimisto TAT. Sivustolla on tietoa harjoittelusta, koulutusaloista ja työelämästä. Lisäksi voit selvittää omia kiinnostuksen kohteita ja soveltuvia aloja duunikoneen avulla.

www.kunkoululoppuu.fi

kunkoululoppuufi

Opintopolku-portaali

Opintopolku-portaalia ylläpitää Opetushallitus. Suomalaiset oppilaitokset ja korkeakoulut ylläpitävät Opintopolussa omien koulutustensa tietoja. Opintopolku.fi-palvelussa voit tutustua eri aloihin ja tutkintoihin, saada tietoa opinnoista ja koulutuksista, hakea koulutukseen. Lisäksi voit katsoa videoita ja lukea tarinoita opiskelijoiden omista kokemuksista.

www.opintopolku.fi

opintopolkufi

Ammattiosaaja.fi

Ammattiosaaja.fissä pääset kurkistamaan opiskelijoiden ja ammattilaisten arkeen. Eri ammattien edustajat kertovat omista valinnoistaan ja urapoluistaan.

www.ammattiosaaja.fi

ammattiosaajafi

Oppisopimuskoulutus

Oppisopimuskoulutus on määräaikaiseen työsuhteeseen perustuvaa ammatillista koulutusta, jota täydennetään ammattioppilaitoksissa tai aikuiskoulutuskeskuksissa järjestettävillä tietopuolisilla kursseilla. Oppisopimuskoulutuksella voi opiskella pääasiassa samoihin ammatillisiin perustutkintoihin, ammattitutkintoihin ja erikoisammattitutkintoihin kuin oppilaitosmuotoisessa koulutuksessa.

www.oppisopimus.net

Käytämme evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Käyttämällä sivua hyväksyt evästeiden käyttömme. Lisätietoja