tartutulevaisuuteen

twitterinstagramfacebook

Sain vakavan aivovamman ja halvaannuin toiselta puolen kehoani 12-vuotiaana jäätyäni auton alle. Olen kuntoutunut hyvin – lähtökohtana oli, ettei tiedetty, jääkö minusta sänkypotilas vailla tietoa ympäröivästä maailmasta. Mainittava kuitenkin on, etten enää juurikaan onnu kävellessäni. Ulkonäköni ei myöskään muuttunut, koska en saanut kuin yhden haavan – senkin takaraivooni hiusten keskelle – eli näytän melko ”normaalilta” nuorelta naiselta. Täten minulle ei aina osata tarjota apua.

Lähimuistini meni onnettomuudessa melkeinpä kokonaan. Koulu oli kuin upottavassa suossa tarpomista. Ylioppilaaksi kirjoittaessani minusta olisi tullut uudestaan ABI, jos vain olisin jostain saanut hylätyn eli I:n. Enpä saanut, ja minusta tuli ylioppilas. Siitä opiskelemaan matkailuvirkailijaksi, koska se tuntui mielenkiintoiselta ammatilta. Opiskeluaika sen näytti toteen: matkailu avartaa.

Nykyään olen ollut vuoden verran työkyvyttömyyseläkkeellä. Muutin vajaa kolme vuotta sitten asumaan itsekseni, ja jonkin ajan kuluessa oli tunnustettava tosiasia: tarvitsen apua joissain arjen toiminnoissa. Minulla on noin puolen vuoden ajan käynyt henkilökohtainen avustaja muutaman kerran viikossa 2-3 tunnin vuoroissa. Siivoamme ja laitamme ruokaa ja käymme ulkoilulla yhdessä muutaman esimerkin mainitakseni.

Olen onnellisessa asemassa noin kaiken kaikkiaan. Pystyn matkustamaan jopa yksikseni (#solotravel), minulla on huippu vanhemmat, isovanhemmat ja sukulaiset, jotka ovat aina kannustaneet eteenpäin elämässä, ihania ystäviä ja rakas kummityttö. Käyn säännöllisesti terapioissa kuntoutumassa lisää. Olen vapaaehtoistöissä maahanmuuttajien parissa ja mm. opetan suomea. Olen TATU ry:n toiminnassa mukana vertaistukihenkilönä ja some-ryhmässä.

Terapioiden vuoksi en voi lähteä valloittamaan maailmaa pitkiksi ajoiksi, vaan minun on tehtävä pienempiä reissuja, usein matkaan vain pitkän viikonlopun. Viime kesänä, kesällä 2017, matkustin normaaliin verrattuna paljon. Ensin kävin Lontoossa, sen jälkeen Krakovassa, Edinburghissa, Reykjavikissa ja Kööpenhaminassa, jossa kävin ensimmäistä kertaa helmikuussa 2017, sekä vielä Tukholman-risteilyllä. Päälle vielä mökki-, Kuusamon-mummila- ja Tampereen-reissut, ja eri puolilla Suomea käynnit lisäävät hurjasti kilometrejä tähän kesään. Arvatakin saattaa, että viihdyin koko sydämestäni!

Rakastan matkustamista, uusia ja jo nähtyjäkin paikkoja, ihmisiä ja erilaisia kulttuureita. Fysioterapeuttini mainitsi tässä joku kerta, ettei ole huolissaan minusta muuten kuin silloin, kun olen matkalla. Voin matkustaa yksin, koska minulla on jonkin verran kielipäätä – lähinnä englanti –, enkä tarvitse suuremmin apua liikkumiseen. Huonokuntoisena (tai vain vammaisena) ihmisenä käytän mieluummin taksia kuin bussia tai junaa, paitsi jos niillä pääsee hotellin/majapaikan eteen. Jos lentokentältä tai esimerkiksi satamasta on pitkä matka kaupungille tai hotelliin, saatan ensin käyttää jotain julkista liikennevälinettä ja vasta keskustasta otan taksin majapaikkaan ja säästää selvää rahaa.

En uskalla majoittua hotelleissa huoneeseen, joka on kovin korkealla. Pidän sitä maalaisjärkisenä ratkaisuna – hätätilanteen, esimerkiksi tulipalon, sattuessa pääsen portaita pitkin nopeammin pois kolmannesta kuin kymmenennestä kerroksesta.

Miksi haluan matkustaa yksin? Jaa-a. Saan kulkea juuri siellä, missä haluan, milloin haluan, pysähtyä syömään valitsemassani ravintolassa tai käydä sopivan pituisella kahvitauolla niin, että jalkani levähtävät tarpeeksi. Mielestäni ulkomailla yksin käynti on sama kuin kävisin Helsingissä yksin. Toki, asiointikieli muuttuu, mutta olen minä Helsingissäkin asioinut englanniksi, jotta saisin harjoittaa kielitaitoani paremmaksi tai etten vaihtoehtoisesti kadottaisi sitä. Miksi en matkusta kavereideni kanssa? Mielelläni sen kyllä tekisin, kuten jo Tampereella tai risteilyillä ystävien kesken käynnit, mutta he joko opiskelevat tai ovat töissä eli eivät ehdi pidemmille ulkomaanmatkoille. Matkoilla myös tapaa mukavia ihmisiä, hyvänä esimerkkinä pariisilainen mies, joka esitteli minulle kaupunkia kaksi päivää kolmen päivän reissuni ajan.

Risteilyllä käynnit ovat hyvä ja melko esteetön tapa matkustaa. Liikuntarajoitteesta pitää vain mainita varauksen yhteydessä, niin sinulle varataan esteetön hytti. Lentomatkustaminenkin onnistuu rajoitteen kanssa, siitä on myös mainittava varauksessa. Oma pyörätuoli pakataan lentokoneen ruumaan, ja kentältä saa lainaan pyörätuolin ja yleensä mukana tulee myös lentokentän työntekijä työntämään sitä. Lentokentällekin tulee varata kunnolla aikaa ruuhkien takia, saattaa olla, ettei pyörätuolia ole juuri vapaana, vaan sitä joutuu odottamaan. Minä yleensä varaan pyörätuolipalvelun, vaikkei minulla omaa pyörätuolia olekaan, koska muiden maiden lentokentät saattavat olla hyvin isoja, ja näin säästyy voimaa tutkia määränpäätä. Jos tarvitsee pyörätuolin mennäkseen penkkirivillensä, sekin onnistuu, mutta sekin on mainittava etukäteen, jotta työntekijät tietävät varata kapean pyörätuolin, joka mahtuu liikkumaan penkkirivien välissä.

Huonon muistin yritän korvata tekemällä vain mieluisia asioita, jotenkin muistan ne paremmin. Lisäksi esimerkiksi viime vuonna minulla oli älypuhelin ja erillinen kamera mukana. Tänä vuonna olen tyytynyt puhelimeni hyvään kameraan. Otan siis kuvia paikoista, ja niitä kotona katsellessani tai someen laittaessani muistan, mitä kyseisellä hetkellä tapahtui, ehkä jopa sanatarkasti jonkun kanssa käydyn keskustelun.

Monet matkat olen jo unohtanut (tai ne ovat siirtyneet aivojen muistiarkistoon), mutta somessa tulee esiin On This Day (kyllä, pidän kännykkäni ja someni englanninkielisinä edellä mainituista syistä), josta on mukava katsoa vanhoja matkamuistoja. Kävimme esimerkiksi veljeni kanssa hänen syntymäpäivämatkallaan Italian Milanossa ja Monzassa syksyllä 2015, ja nyt kuvat Duomo-tuomiokirkon edestä näyttävät oikein hauskoilta.

On sanonta, ettei unelmia tapahdu, vaan ne tehdään.

Minulla on vielä monta unelmaa!

Kirjoittaja on 24-vuotias itsenäinen nainen 🙂

Käytämme evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Käyttämällä sivua hyväksyt evästeiden käyttömme. Lisätietoja