tartutulevaisuuteen

Vapaa-aika

Harrastukset, perhe ja ystävät

twitterinstagramfacebook

tulevaisuus

Tapaturman tai sairastumisen jälkeen tarvitset paljon tukea läheisiltä ihmisiltäsi. Tärkeää on, että saat tietoa tilanteestasi sopivalla tavalla ja puhumista ei kannata vältellä. Perheissä on kuitenkin erilaisia tapoja käsitellä asioita. Muuttunut tilanne tulee äkillisesti eteen kaikille.

Videossa Jasmine kertoo, miten läheiset ihmiset ja myös tuttavien yhteydenotot tukivat häntä.

Kun joudut yhtäkkiä ”hoidettavaksi” pitkäksi aikaa, koet varmasti runsaasti erilaisia tunteita. Aiemmat tulevaisuuden suunnitelmasi saattavat kariutua ja joudut miettimään arkeasi ja suunnitelmiasi uudelleen. 

Toivot varmasti elämältäsi ihan samanlaisia asioita, kuin ennen vammautumista tai sairastumista. Tavoitteina voivat olla esimerkiksi koulutus, hyvä työpaikka ja perustaa joskus oma perhe. Vammautuminen tai sairastuminen tuo usein mukanaan pettymystä ja epävarmuutta tulevaisuuden suhteen. Vanhempien voi olla välillä vaikea erottaa mikä käytöksessäsi johtuu murrosiän ja kasvun tuomista myrskyistä, ja mikä taas on vamman aiheuttamaa oirehdintaa. Kaipaat kuitenkin usein sitä, että vanhempasi hyväksyvät valintojasi ja luottavat mielipiteisiisi ja toiveisiisi. On tärkeää, että sinut nähdään edelleen nuorena, ei sairaana tai toipilaana. 

Voi olla, sttä vanhempasi haluaisivat varmasti pitää langat vahvasti omissa käsissään ja suojella sinua uusilta pettymyksiltä tai virheiltä onnettomuuden tai sairastumisen jälkeen. He haluavat ehkä jollakin tapaa tasoittaa tietäsi ja turvata, että onnistut. Osaltaan vanhempiesi voimia voi viedä taistelut ja ponnistelut tiettyjen etuuksien ja palveluiden saamiseksi. Selviytymisesi  ja itsetuntosi kehittymisen kannalta olisi kuitenkin ensiarvoisen tärkeää, että saisit kokeilla omia siipiäsi ja myös tehdä omat virheensi. Vanhempiesi luottamus siihen, että pärjäät sekä sen osoittaminen, että sinut hyväksytään omana itsenäsi ovat tärkeitä itsetunnollesi. Jasmine kertookin tarinassaan, että yksi tärkeä tuki oli tieto siitä, että kotiin voi aina palata, ellei omat siivet kannakaan.

Lue lisää aiheesta vapaa-aika

TATU-chat osoitteessa www.tukinet.net

tatu v3 ban 300px 301214

TATU-chat on verkossa tapahtuvaa vertaistukea. TATU-chat on tauolla alkukevään 2020. Ota yhteyttä, jos kiinnostuit marjo.juuti-tavi(at)tatury.fi.

Käytämme evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Käyttämällä sivua hyväksyt evästeiden käyttömme. Lisätietoja