tartutulevaisuuteen

Koulutus

Vaihtoehdot koulutukseen ja työhön

twitterinstagramfacebook

koulutus

Jos sinulla ei ole mitään ajatusta siitä, mitä haluaisit tehdä peruskoulukoulun jälkeen, voi valmentavakoulutus olla sopiva vaihtoehto. VALMA-koulutus on tarkoitettu pääsääntöisesti peruskoulun suorittaneille nuorille, jotka tähtäävät ammatilliseen koulutukseen. Oppilaitokset arvioivat kuitenkin itse koulutustarpeen, joten myös ammattikoulu ja ylioppilastutkinnon suorittanut voi hakea.

VALMA:ssa voit vuoden ajan mm. tutustua eri aloihin ja miettiä, mikä ammatti sinulle sopisi, tutustua työelämään työpaikkavierailujen ja työpajatoiminnan kautta, tutustua erilaisiin jatko-opintomahdollisuuksiin sekä valmentautua suorittamaan ammatillisen perustutkinnon.

Ammatilliseen koulutukseen valmentava koulutus – VALMA 

Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava koulutus voi olla sinulle:

  • jos et vielä peruskoulun jälkeen tiedä mitä tekisit
  • jos kaipaat lisää tietoa jatko-opintomahdollisuuksista ja ammattien vaatimuksita
  • jos tarvitset opiskeluvalmiuksien vahvistamista
  • jos haluat parantaa peruskoulun todistustasi.

VALMAssa voit saada erityistä tukea. Saat koulutuksen myötä valmiuksia hakeutua ammatilliseen koulutukseen ja perustutkinnon suorittamiseen sekä tutustumaan kiinnostaviin ammattialoihin. Lue lisää VALMAsta.

VALMAsta saat 6 lisäpistettä yhteishakuun. Valmaopinnot ovat joustavat ja missä vaiheessa vaan opintoja sinulla on mahdollisuus siirtyä perusopintoihin tai oppisopimuskoulutukseen, jos saat vapautuvan opiskelupaikan tai löydät sopivan oppisopimustyöpaikan. 

Työhön ja itsenäiseen elämään valmentava koulutus – TELMA

Jos tarvitset vamman tai sairauden vuoksi erityistä tukea sekä henkilökohtaista opetusta ja ohjausta TELMAkoulutus voi olla sinulle hyvä vaihtoehto. TELMAkoulutus on suunniteltu henkilöille, joilla ei ole mahdollisuutta osallistua tutkintoon johtavaan koulutukseen. Koulutukseen sisältyy aina kolme osaa:

  • toimintakyvyn vahvistaminen
  • oppimisen vahvistaminen
  • työelämään valmentautuminen

Koulutus kestää enintään kolme vuotta. Lue oppilaitoksista.

Oppilaitokset päättävät valintaperusteista. Tutustu hakuun.

Lue lisää aiheesta koulutus ja työ

Kunkoululoppuu.fi

Kun koululoppuu.fi -sivustoa ylläpitää Taloudellinen tiedotustoimisto TAT. Sivustolla on tietoa harjoittelusta, koulutusaloista ja työelämästä. Lisäksi voit selvittää omia kiinnostuksen kohteita ja soveltuvia aloja duunikoneen avulla.

www.kunkoululoppuu.fi

kunkoululoppuufi

Opintopolku-portaali

Opintopolku-portaalia ylläpitää Opetushallitus. Suomalaiset oppilaitokset ja korkeakoulut ylläpitävät Opintopolussa omien koulutustensa tietoja. Opintopolku.fi-palvelussa voit tutustua eri aloihin ja tutkintoihin, saada tietoa opinnoista ja koulutuksista, hakea koulutukseen. Lisäksi voit katsoa videoita ja lukea tarinoita opiskelijoiden omista kokemuksista.

www.opintopolku.fi

opintopolkufi

Ammattiosaaja.fi

Ammattiosaaja.fissä pääset kurkistamaan opiskelijoiden ja ammattilaisten arkeen. Eri ammattien edustajat kertovat omista valinnoistaan ja urapoluistaan.

www.ammattiosaaja.fi

ammattiosaajafi

Oppisopimuskoulutus

Oppisopimuskoulutus on määräaikaiseen työsuhteeseen perustuvaa ammatillista koulutusta, jota täydennetään ammattioppilaitoksissa tai aikuiskoulutuskeskuksissa järjestettävillä tietopuolisilla kursseilla. Oppisopimuskoulutuksella voi opiskella pääasiassa samoihin ammatillisiin perustutkintoihin, ammattitutkintoihin ja erikoisammattitutkintoihin kuin oppilaitosmuotoisessa koulutuksessa.

www.oppisopimus.net

Käytämme evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Käyttämällä sivua hyväksyt evästeiden käyttömme. Lisätietoja