tartutulevaisuuteen

Koulutus

Vaihtoehdot koulutukseen ja työhön

twitterinstagramfacebook

koulutus

Ammattia ja koulutusta miettiessä ensisijaisen tärkeää on miettiä, mistä itse pitää, nauttii ja mitkä asiat kokee tärkeäksi elämässä. Voisiko mieleinen harrastus työllistää tulevaisuudessa? Nautitko ihmisten seurasta vai toimitko mielummin yksin? Oletko taitava tietokoneella tai kiinnostaako sinua some? Työn mielekkyys on merkittävä tekijä siitä suoriutumisessa, joten ”sen oman jutun” löytämiseen kannattaa panostaa, vaikka siihen kuluisikin aikaa.

Apua ammatinvalintaan saat ensisijaisesti oppilaitoksesi opinto-ohjaajalta. Myös oman hoitavan tahon kanssa voit keskustella millaiseen työhön soveltuisit ja onko tarvetta jollekkin tukimuodolle.

monta tieta ammattiin

Jos omaa alaa on vaikea löytää, koulutusvalinnalle on mahdollista saada lisäaikaa esimerkiksi  ”kymppiluokalta”, Valma-koulutuksessa, kansanopistoissa tai avoimessa yliopistossa. 

Lisätietoa omista vahvuuksista, tuentarpeista ja soveltuvuudesta saat esimerkiksi:

Koulutuskokeilu

Koulutuskokeilu voi sopia sinulle, jos sinulla on sairauden tai vamman vuoksi erityisiä vaikeuksia koulutusalan valinnassa. Samalla voit varmistaa, että suunnittelemasi koulutus sopii sinulle. Kokeilun aikana saat käsityksen vaatimuksista, jotka koulutus asettaa. Samalla varmistat, sopiiko ala sinulle. Koulutuskokeilu auttaa sinua myös täsmentämään opiskelusuunnitelmaasi. 

Valitset itse oppilaitoksen, jossa koulutuskokeilu toteutetaan. Sovi iyhdessä esimerkiksi opon, Vakuutuskuntoutus VKK:n kuntoutuksnsuunnittelijan tai kuntoutusohjaajan kanssa käytännön järjestelyistä oppilaitokseen. Kokeilussa tutustut oppilaitokseen ja koulutuksen sisältöön. Pääset seuraamaan tunteja ja keskustelemaan opiskeluun liittyvistä asioista. Näin voit arvioida kiinnostuksesi ja soveltuvuutesi alalle. Koulutuskokeilu voi kestää enintään 10 päivää. Koulutuskokeilu on sinulle maksutonta. Kela tai vakuutusyhtiö maksaa koulutuskokeilun kustannukset oppilaitokselle.

Työkokeilu

Mitä peruskoulun jälkeen-kurssi

Lue lisää aiheesta koulutus ja työ

Kunkoululoppuu.fi

Kun koululoppuu.fi -sivustoa ylläpitää Taloudellinen tiedotustoimisto TAT. Sivustolla on tietoa harjoittelusta, koulutusaloista ja työelämästä. Lisäksi voit selvittää omia kiinnostuksen kohteita ja soveltuvia aloja duunikoneen avulla.

www.kunkoululoppuu.fi

kunkoululoppuufi

Opintopolku-portaali

Opintopolku-portaalia ylläpitää Opetushallitus. Suomalaiset oppilaitokset ja korkeakoulut ylläpitävät Opintopolussa omien koulutustensa tietoja. Opintopolku.fi-palvelussa voit tutustua eri aloihin ja tutkintoihin, saada tietoa opinnoista ja koulutuksista, hakea koulutukseen. Lisäksi voit katsoa videoita ja lukea tarinoita opiskelijoiden omista kokemuksista.

www.opintopolku.fi

opintopolkufi

Ammattiosaaja.fi

Ammattiosaaja.fissä pääset kurkistamaan opiskelijoiden ja ammattilaisten arkeen. Eri ammattien edustajat kertovat omista valinnoistaan ja urapoluistaan.

www.ammattiosaaja.fi

ammattiosaajafi

Oppisopimuskoulutus

Oppisopimuskoulutus on määräaikaiseen työsuhteeseen perustuvaa ammatillista koulutusta, jota täydennetään ammattioppilaitoksissa tai aikuiskoulutuskeskuksissa järjestettävillä tietopuolisilla kursseilla. Oppisopimuskoulutuksella voi opiskella pääasiassa samoihin ammatillisiin perustutkintoihin, ammattitutkintoihin ja erikoisammattitutkintoihin kuin oppilaitosmuotoisessa koulutuksessa.

www.oppisopimus.net

Käytämme evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Käyttämällä sivua hyväksyt evästeiden käyttömme. Lisätietoja