Ammattia ja koulutusta miettiessä ensisijaisen tärkeää on miettiä, mistä itse pitää, nauttii ja mitkä asiat kokee tärkeäksi elämässä. Voisiko mieleinen harrastus työllistää tulevaisuudessa? Nautitko ihmisten seurasta vai toimitko mielummin yksin? Oletko taitava tietokoneella tai kiinnostaako sinua some? Työn mielekkyys on merkittävä tekijä siitä suoriutumisessa, joten ”sen oman jutun” löytämiseen kannattaa panostaa, vaikka siihen kuluisikin aikaa.
Apua ammatinvalintaan saat ensisijaisesti oppilaitoksesi opinto-ohjaajalta. Myös oman hoitavan tahon kanssa voit keskustella millaiseen työhön soveltuisit ja onko tarvetta jollekkin tukimuodolle.
Jos omaa alaa on vaikea löytää, koulutusvalinnalle on mahdollista saada lisäaikaa esimerkiksi ”kymppiluokalta”, Valma-koulutuksessa, kansanopistoissa tai avoimessa yliopistossa.
Lisätietoa omista vahvuuksista, tuentarpeista ja soveltuvuudesta saat esimerkiksi:
Koulutuskokeilu
Koulutuskokeilu voi sopia sinulle, jos sinulla on sairauden tai vamman vuoksi erityisiä vaikeuksia koulutusalan valinnassa. Samalla voit varmistaa, että suunnittelemasi koulutus sopii sinulle. Kokeilun aikana saat käsityksen vaatimuksista, jotka koulutus asettaa. Samalla varmistat, sopiiko ala sinulle. Koulutuskokeilu auttaa sinua myös täsmentämään opiskelusuunnitelmaasi.
Valitset itse oppilaitoksen, jossa koulutuskokeilu toteutetaan. Sovi iyhdessä esimerkiksi opon, Vakuutuskuntoutus VKK:n kuntoutuksnsuunnittelijan tai kuntoutusohjaajan kanssa käytännön järjestelyistä oppilaitokseen. Kokeilussa tutustut oppilaitokseen ja koulutuksen sisältöön. Pääset seuraamaan tunteja ja keskustelemaan opiskeluun liittyvistä asioista. Näin voit arvioida kiinnostuksesi ja soveltuvuutesi alalle. Koulutuskokeilu voi kestää enintään 10 päivää. Koulutuskokeilu on sinulle maksutonta. Kela tai vakuutusyhtiö maksaa koulutuskokeilun kustannukset oppilaitokselle.
Työkokeilu
Mitä peruskoulun jälkeen-kurssi